Blogarchief

maandag 29 juni 2020

AVL communicatie

27 juni

Ik heb een fijn weekend gehad met een leuke boottrip over een stormy Loosdrechtse plas en een bioscoopfilm waarbij de moraal van het verhaal totaal langs ons heen ging. De rest van de zaal (6 mensen) bleef ook verdacht stil. De airco loeide ondertussen alsof er 150 bezoekers gekoeld moesten worden, niet gemütlich.
Gemist telefoontje AVL zie ik op mijn telefoon. Gelukkig schrik ik daar niet meer van en weet ik dat ze altijd nog een keer bellen en dan indien nodig een voicemail inspreken. Ik heb einde ochtend een afspraak bij de verpleegkundig specialiste van de mammapoli en heb een aardig vragenlijstje genoteerd.
De telefoon:
"U hebt een afspraak bij mij, maar dat is een nazorg ofwel einde traject gesprek. En u moet nog heel wat behandelingen, dus deze afspraak gaan we uitstellen."
"Aha, ik dacht dat het een tussendoor-gesprek was en heb wel wat vragen."
Die mocht ik gelukkig stellen, maar sommige vragen bleken meer geschikt voor de verpleegkundig specialist van de interne geneeskunde dus ze belt later terug met die antwoorden. Mijn corona vs chemotherapie vraag wordt ook uitgezet. Ik wil graag weten waar ik rekening mee moet houden in de omgang met mensen die geen anderhalve meter afstand bewaren in het dagelijks leven. En ik wil ook graag weten of ik iemand mee kan nemen naar de dagbehandeling voor de kuur of dat ik ook de chemotherapie in mijn up moet gaan doen.
Een uurtje later ging weer de telefoon, het AVL.
"Goedemorgen met poli 1. Ik ga uw afspraak op 6 juli afzeggen want door corona moeten alle patiënten opnieuw worden ingepland."
Dit gaat over mijn halfjaarlijkse melanoom-controle.
"Tsja, ik ga 9 juli op vakantie en als ik terugkom start ik met chemotherapie, dus wanneer wilde u me dan gaan inplannen bij de dermatoloog? En nu ik u toch spreek, waarom ben ik plots van dermatoloog veranderd bij jullie? Is niet mijn verzoek en ik blijf liever bij mijn eigen dermatoloog."
Ook zij belt later terug met een antwoord.
Ondertussen mijn verzekering gevraagd waarom ik een medicijn, voorgeschreven door AVL om een bijwerking van de hormoontherapie te beperken, zelf moet betalen? Dat wordt een duur grapje de komende 7 jaar....Ik kreeg na een paar wachtmuziekjes het volgende antwoord: "Mevrouw, het is geen geregistreerd medicijn. Vraagt u uw apotheek of ze een alternatief hebben."
Helaas, het alternatief blijkt hormonen te bevatten. Niet zo handig met hormonale borstkanker dus logisch dat mijn arts iets anders voor schrijft. Gevalletje paarse krokodil.
Ondertussen is het vlak van het bestralingsplan, wat ik op de computer te zien kreeg, nu ook op mijn lijf duidelijker zichtbaar; een soort trapezium. Een paar ribben beginnen ook pijnlijker te worden. Het is me voorspeld, dus ook hier schrik ik niet van. Maar stiekem hoop je dat jij nou net niet die bijwerking hebt en dat het bij wat jeukende velletjes blijft en hier en daar een steek.

Vanmiddag heb ik deelgenomen aan het online symposium 'Leven met Kanker' van Nemo Kennislink. Interessante sprekers en interessante vragen van de deelnemers. Voor mij een klein inkijkje in het jaar 2021, straks mijn eerste jaar na de behandelingen. Zoals de eindredacteur zegt:
"Kanker is veel meer dan een tumor; de psychisch-sociale impact is enorm."
Een journaliste bij Nemo, zelf exact een jaar geleden overleden aan borstkanker, werd gememoreerd in een column van haar eigen oncoloog. Die vertelde dat ze altijd gewapend met een pen en boekje de spreekkamer in kwam, goed ingelezen, hongerig naar kennis om de ziekte te begrijpen, zakelijke vragen stelde en klaar voor actie was. Want actie hield haar op de been.
Wat komt dat mij bekend voor!






En toen ging de telefoon...