Blogarchief

maandag 29 maart 2021

Stress

 29 maart


Ik ben vorige week begonnen in dit boek want wie weet staan er mooie inzichten in. Ook al heb ik er nog steeds vertrouwen in dat de behandelingen geholpen hebben. Maar ook juist omdat ik snel wil doorfietsen naar een gezonde toekomst maar moet accepteren dat angst voor terugkeer, net als borstkanker zelf, zal nu eenmaal deel blijven uitmaken van mijn leven.

Sinds vanmiddag echter heb ik behoefte aan een ander zelfhulpboek. Eentje met de titel: 'Angst om nog een soort kanker te krijgen.'

14 dagen geleden moest ik in het AVL opnieuw een uitstrijkje maken, omdat het onderzoek van een half jaar geleden bij de gynaecoloog mislukte, door alle chaos die de chemotherapie had aangericht in mijn lichaam. Ik ging erheen met de volle overtuiging dat de uitslag nu goed zou zijn want hoeveel foute cellen kan een mens aanmaken? Ik heb al 2 soorten huidkanker en 1 borstkanker en statistisch gezien is het in mijn hoofd godsonmogelijk om nóg iets te hebben/krijgen. Het past er echt niet in.

Toch belde de gynaecoloog met allesbehalve fijn nieuws. Ik ben weer een level gestegen in de Pap classificatie omdat er afwijkende cellen gevonden zijn en dus moet er op korte termijn een biopt genomen worden. Wéér die mallemolen in van pijnlijk onderzoek 14 zenuwslopende dagen wachten op de uitslag. Ze belde precies toen ik in de wachtkamer bij de oedeemtherapeute zat. Sinds corona worden veel uitslagen telefonische gemeld. Dat is op zich al niet fijn, maar niet weten hoe laat ze gaan bellen en de hele dag panisch op je telefoon kijken of ie het nog wel doet helpt niet echt mee. Bovendien word ik elke keer op het verkeerde moment gebeld en alsnog overvallen en zonder papier en pen voor mijn neus. Gelukkig heb ik een hele lieve Spaanse oedeemtherapeut waar ik gewoon mijn tranen kon laten vallen.

Toen ik thuiskwam voelde ik de bekende noodzaak om te gaan lopen. Dwars tegen de wind in, hopende dat de storm in mijn hoofd daardoor zou gaan liggen. Dat lukte best, voor even. Ik weet dat er zat vrouwen zijn die deze uitslag krijgen en na het biopt goed nieuws of nog even een pijnlijke ingreep krijgen maar er dan vanaf zijn. Dat probeerde de arts ook nog uit te leggen.

Maar weet je, daarmee kun je prima een ongeruste vrouw mee geruststellen. Maar niet die ene die de ene na de andere kanker om haar oren krijgt.


En toen ging de telefoon...